wpe7f3af22.png
wp6b6c7051_0f.jpg
wpefaef5cb.png
wpefaef5cb.png
wpaff01162.png
wp05021904.png
wp1405630b.png
wpb7b60596.png
wpd478425d.png
wp2b5d6b94.png

 

© Vincent Botella Power Yoga 06-16274392, info@vincentbotella.nl

 

wp2af65137.png
wpe6036255.png

Power Yoga stelt andere eisen aan een yogamat dan rustige vormen van yoga. Ik ben er zelf erg voor dat je als cursist zelf een mat aanschaft. Dat is niet alleen hygiënischer, maar vooral ook een stimulans om zelf thuis aan de slag te gaan. Voor de aanschaf van een mat heb ik hieronder wat informatie op een rijtje gezet. Bedenk dat de prijzen die ik noem, inmiddels verouderd kunnen zijn.

 

Zoek je een mat voor het veel rustiger Essential Yoga, dan heb ik hier wat tips.

 

Algemeen

Het belangrijkste om op te letten bij een mat die je gebruikt voor Power Yoga is dat hij stroef is. Dat wil zeggen, dat hij niet over de vloer wegglijdt, maar vooral ook dat je handen en voeten (als je gaat zweten) niet wegglijden, m.n. bij de Zonnegroeten en de Staande Houdingen. Een mat moet ook niet al te zacht en dik zijn, dat is namelijk lastig bij de Balanshoudingen. Zachte matten (vooral dunne) zijn ook vrij rekbaar en op den duur kunnen dat scheurtjes worden door de druk die je met handen en voeten uitoefent, tenzij je een rekbaar, maar toch sterk, materiaal hebt. Voor Power Yoga let je dus vooral op stroefheid en stevigte van het materiaal.

 

Op basis van mijn intensieve ervaring met diverse matten, zijn de beste materialen voor Power Yoga rubber en textiel. Met textiel bedoel ik een (yoga)handdoek die je over je mat legt en licht bevochtigd met een plantenspuit. Waarschijnlijk is polyurethaan (pu) ook heel goed, dat wil zeggen, stroef. Maar daar heb ik nog maar beperkt ervaring mee. Rubber is al jaren beproefd en buitengewoon stroef. Ook als je zeer veel zweet.

 

Qua maat kun je een mat nemen van je eigen lichaamslengte of iets kleiner (max. 5 cm kleiner), hoewel een mat die langer is dan je lichaamslengte veel prettiger werkt. De meeste goedkope standaardmatten zijn 173 cm lang en dat is voor veel mannen te klein. Tegenwoordig zie je echter, in een iets hoger prijssegment, steeds meer standaardmatten van ca. 183 cm. Dat is al een stuk beter voor veel mannen en ook voor langere vrouwen, maar het is zeker de moeite waard om in een langere mat te investeren als je regelmatig yoga wilt doen.

 

De standaardbreedte is meestal 60 of 61 cm. Dat is oké, maar iets breder, bijvoorbeeld 66 cm werkt veel prettiger, zeker voor mannen. Wat betreft de dikte. Een dunne mat (4 mm of minder) is prima, maar als je gaat liggen, of je knieën op de mat zet, niet zo comfortabel. Een te dikke, vooral zachte, mat (meer dan 8 mm) is niet handig voor Power Yoga, omdat je dan niet stabiel genoeg staat. Een goede dikte is doorgaans 4 tot 6 mm . Dat biedt voor Power Yoga genoeg stevigte en comfort.

 

Op basis van het bovenstaande kun je zelf op zoek naar een mat. Ik geef je hieronder enkele tips uit eigen ervaring. Afhankelijk van wat je wilt, kun je natuurlijk ook voor een goedkopere mat kiezen of een ander type.

 

PVC

Het meest voorkomende materiaal voor yogamatten, duur of goedkoop, is pvc. Het handige van pvc is dat het zeer weinig slijt, maar voor Power Yoga, zoals ik er les in geef, vind ik het matig geschikt, omdat je blijft wegglijden, ook bij de dure merken.

 

Mijn eerste power-yogamat was de stevige, Ashthanga II (185 x 66 cm, 6 mm, ook verkrijgbaar in 210 cm) van het merk Bodhi Yoga. Dit is een oerdegelijke, onverslijtbare mat en geschikt voor Power Yoga als je niet te veel zweet. Zelf gleed ik er echter te veel op weg. Hij kostte 29,90, exclusief verzendkosten.

 

Later kwam ik erachter dat dit een imitatie is van de populaire en wereldberoemde matten van het merk Manduka. Veel fervente yogabeoefenaren zweren bij dit merk, maar ik vond ze bij uitproberen toch tegenvallen qua wegglijden. Als je een Manduka mat wilt, kom je wel in een andere prijsklasse. Hun populairste mat, de Manduka Black Mat Pro, kost 85,- (zelfde maat en gewicht als bovenstaande mat).

 

Het merk Love Generation heeft een redelijk goedkope basismat. Hij kost 19,50 (183 x 63 cm, 1,1 kg, 4 mm) bij de yogashop. Deze gebruikte ik ook regelmatig en hij was helemaal zo gek nog niet. Hij is wat kwetsbaarder en dunner dan de Ashtanga II, maar ik kon er toch redelijk goed op werken, omdat ie iets stroever is, hoewel wegglijden een probleem bleef.

 

TPE

TPE is de opvolger van pvc en lijkt een veelbelovend materiaal, omdat het de eigenschappen van rubber en pvc combineert, naar men zegt. Vaak wordt het bovendien milieuvriendelijk geproduceerd. Het is veel elastischer en zachter dan pvc en daardoor heel comfortabel - dus heel geschikt voor Essential Yoga. Qua stroefheid valt het me erg tegen. Niet te vergelijken met rubber of een yogahanddoek. Bovendien is tpe kwetsbaarder. Gebruik je zo’n mat voor Power Yoga, dan is het handig om er een (yoga)handdoek op te leggen, zowel voor de stroefheid, als om de mat te beschermen.

 

Een dergelijke tpe-mat is de Sportbay Eco Deluxe - Fitnessmat die redelijk geschikt is voor Power Yoga en zeker dus voor Essential Yoga. Je kunt hem bestellen bij Sportbay (voor 29,90 + 5,- verzendkosten) of bij bol.com (voor 39,99). De maten zijn 183 x 61 x 0,6 cm, gewicht is slechts 1 kg. Ook het merk Love Generation verkoopt heel mooie tpe-matten voor een wat hogere prijs.

 

Een aantal cursisten kochten een tpe-mat van Nike. Deze kun je op diverse plekken, op internet en in sportzaken, aanschaffen. Hij kost 28,- en is 173 x 60 cm, en 3 mm dik. Hij is redelijk stroef, bij niet te veel zweten, en lekker licht om mee te nemen. Hij is wel wat rekbaar, hij slijt daardoor vrij snel en wordt dan glad.

 

Rubber

Yogamatten in het zeer lage prijssegment die regelmatig worden aangeboden bij zaken als Lidl, Action, Kruidvat, Dirk, enz. raad ik je af. Ze zijn veel te glad om prettig Power Yoga op te doen.

 

De beste mat waar ik tot nu toe op heb gewerkt is de EcoPro DIAMOND 185 x 60 cm, 6 mm, gemaakt van natuur rubber. Een rubberen mat in het hogere prijssegment (55,-), van binnen extra versterkt, comfortabel zonder wiebelig te zijn en milieuvriendelijk geproduceerd. Hij is buitengewoon stroef - je staat echt als een huis - en blijft stroef als het zweet van je afdruipt. Na afloop reinigen met water.

 

Yoga handdoek

Wegglijden door zweet is, zoals je merkt, voor mij de belangrijkste factor bij het beoordelen van een mat. Maar dat geldt niet voor iedereen in dezelfde mate. Ik heb het  probleem van wegglijden door zweet aanvankelijk opgelost door de aanschaf van een yoga handdoek die je over je mat legt en licht bevochtigt. De samenstelling van de handdoek (microvezel) is zodanig dat ie heel stroef wordt door zweet of water. Bovendien blijft je mat schoner en houdt de microvezel in de handdoek geurtjes tegen. Hoe stroever de mat eronder, hoe stroever het totaal resultaat.

 

Ik heb er inmiddels drie, één van Manduka (200 x 67 cm, ook verkrijgbaar in 215 cm), één van Love Generation (183 x 67 cm) en één van Gaiam (213 x 76 cm) . Ze hebben me resp. 40,-, 30,- en 30,- gekost en ik vind ze alle drie goed, hoewel ze verschillend reageren op de mat eronder. De handdoek van Gaiam doet het goed op een tpe mat, die van LG doet het goed op de rubberen EcoPro DIAMOND mat, hoewel die dat niet nodig heeft. Goedkoper dan de meeste yogamatten zijn ze echter niet, maar het is de investering waard als je regelmatig Power Yoga doet en bijvoorbeeld een rubberallergie hebt.

 

Een goedkopere oplossing is een gewone handdoek over je mat leggen en deze met een plantenspuit op de plekken waar je je handen en voeten zet in Hond met Hoofd Omlaag nat te spuiten. Ook dat geeft een uitstekende stroefheid. Nadeel is dat je handdoek, als je er regelmatig yoga op doek, sneller gaat stinken dan een echte yogahanddoek van microvezel, die nauwelijks geur vasthoudt.

wpd9068f4f.png

De EcoPro DIAMOND 185 x 60 cm, 6 mm, gemaakt van natuur rubber, 2,1 kg (ook verkrijgbaar in 200 cm, in 4 mm en in diverse kleuren) van het merk Bodhi Yoga. Dit is de mat waar ik tot nu toe de beste ervaringen mee heb. Voor Power Yoga kan ik hem zeer aanbevelen. Verkrijgbaar bij Yogini.

 

wpaad4d8c2.png

De Onyx yogamat, 185 x 66 x 5,5 mm, 2 kg, met een onderlaag van pvc en een toplaag van polyurethaan is, bij mijn weten, de meest voordelige pu mat die te krijgen is, gecombineerd met een uitstekende stroefheid. Verkrijgbaar bij Yogini.

 

wpa7e19707_0f.jpg

de Ashthanga II (185 x 66 cm, 6 mm, 3,2 kg, pvc, ook verkrijgbaar in 215 cm) van het merk Bodhi Yoga.wpc8bb2545_0f.jpg

Manduka Black Pro (185 x 66 cm, 6 mm, 3,2 kg)

 

wp872e32f3_0f.jpg

Love Generation basismat (183 x 61 cm, 1,1 kg, 4 mm)

 

wp67d790c1.png

Sportbay Eco Deluxe - Fitnessmat

183 x 61 cm, 6 mm, 1 kg

wpd37262a2_0f.jpg

Nike, 173 x 60 cm, 3 mm

 

wp4c075033_0f.jpg

Yoga handdoek Manduka (200 x 67 cm, ook verkrijgbaar in 215 cm)

wp97beccac.png

Yoga handdoek Gaiam (213 x 76 cm)

wp51313844_0f.jpg

Yoga handdoeken van Love Generation (183 x 67 cm)